JACK CADE – THE DEATH THROES OF A JADED EMPIRE

Voor de release van het derde soloalbum van de Britse singer-songwriter Jack Cade uit Reading is het nog een maandje wachten tot einde januari 2021. Wij hebben echter al één exemplaar van deze acht nummers bevattende plaat toegestuurd gekregen en we kunnen u er dan ook wat meer informatie over geven. De titel van het album is ‘The Death Throes Of A Jaded Empire” en de acht liedjes werden allemaal geschreven en opgenomen tijdens de omwille van corona verplichte lockdown in Engeland.

Zijn diepe baritonstem is het meest typerende kenmerk van deze muzikant. In enkele songs bekritiseert Jack Cade zijn thuisland omdat het voor hem lijkt alsof Groot-Brittannië mede door de Brexit meer en meer zal gaan terugvallen op zijn gloriemomenten uit het verleden, op de gouden tijden van de voorbije decennia. Op zijn vorige albums “A Murder Of Crows” uit 2016 en het in 2019 uitgebrachte “Bear Bones” bracht hij achtereenvolgens donkere en diepzinnige songs, hoewel “Bear Bones” toch wat meer uptempo en meer optimistische songs bevatte.

“The Death Throes Of A Jaded Empire” lijkt echter weer wat terug te keren naar de somberheid van zijn debuutalbum, maar dat kan ook te wijten zijn aan zijn robuuste diepe stem. Er werd onlangs al een single getrokken uit deze nieuwe plaat met het op de video te beluisteren nummer “Awakening”. Het gegeven dat Jack Cade opgroeide aan de kust zit eveneens vervat in de song ”The Amber Lights” en in het liefdesliedje “Deep Blue Sea” waarmee deze amper een half uur durende plaat afsluit. Hij grasduint in zijn verleden en in het echte Britse leven van economische terugval om de thema’s voor zijn verhalende songs te selecteren: “It Ain’t Easy”, “Night Terrors”, “Some Bruises Don’t Fade”, “What Do People Say” en “Saviours & Sinners” zijn daar de exponenten van.

Jack Cade is naast zijn werk als soloartiest ook de frontman van de Britse folk- en rootsrockformatie ‘The Everyday Sinners’ waarmee hij in 2011 het debuutalbum “This Fiery Road” uitbracht. Daarna volgde in 2014 het album “Lord Of The Empty Manor” en in 2017 een derde cd met “Shakedown”. In de vakpers wordt hij omwille van zijn heel typische stemgeluid wel eens vergeleken met Tom Waits of Johnny Cash, maar hij is volgens ons toch vooral de enige echte Jack Cade.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Collision Music

video